ÜRÜN TEKNİK BİLGİLERİ
+ Tozlu, nemli ve direkt güneş ışığı olan ortamlardan uzak tutunuz.
+ Ürünü ısı kaynağı yanına koymayınız ve en az 1mt uzakta tutunuz.
+ Ürünün üzerine sıcak malzemeler koymayınız. (Ütü, çaydanlık, vb.)
+ Kesinlikle deterjan ve çamaşır suyu kullanmayınız.
+ Ürünü üzerinde delici, kesici maddelerle temas ettirmeyiniz.
+ Suni deri üzerine kesinlikle solvent ve alkol benzeri kimyasallar uygulamayınız.
+ Emici bir bez parçası ile suni deri üzerindeki sıvıyı tamamen kurulayın.
+ Yumuşak bir bez parçasını su ile hafifçe nemlendirin ve lekeyi hafifçe temizleyin.
+ Suni deriyi kurumaya bırakın ve kuruduktan sonra kalan lekeyi hafifçe siliniz.
+ Kesinlikle deterjan, alkol içeren ve solvent içeren temizleyiciler kullanmayınız.
Ftalik asidin monohidrik alkoller ile yaptığı diesterlere Fitalatlar denilmektedir. Genellikle plastiklerin esnekliğini arttırmak için kullanılmaktadırlar. Plastiklere eklendiklerinde uzun polivinil moleküllerin birbirleri üzerinde kaymasına izin verirler. Suda çözünürlükleri düşük, yağda çözünürlükleri yüksektir. Kanserojen özelliğe sahiptirler. Fitalatlar; vinil ve plastik kaplarda, gıda ambalajlarında, ev eşyalarında, sabun, losyon gibi birçok vücut bakım ürününde kullanılmaktadır.
Besa Plastik Suni Deri Sanayi A.Ş. olarak 2011 yılından beri üretimimizde fitalatsız ürünler kullanmaktayız. Fitalatsız ürün kullanmamızdaki avantajlar aşağıdaki gibidir:
+ Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere kullanımı kısıtlı yada yasak olan orto ftalat esteleri içermez.
+ Sağlığa zararlı kimyasallar içermez.
+ Teknik değerler olarak muadili ürünlerden çok daha iyi neticeler verir.
+ Polimerin kimyasal yapısında herhangi bir değişikliğe yol açmaz.
+ Fiziksel ve mekanik özelliklerinde istenilen değişikliği sağlar.
+ Genelde bütün polimerik maddeleri kolaylıkla ve süratle jelleştirebilir.
+ Lak uygulamarında çatışmayı önler,dayanıklılıgı arttır, pürüzsüz bir yüzey sağlar.
+ İstenilen elastikiyette ürün elde edilmesini sağlar.
+ Elektiriksel direnç sağlar.
Ayakkabı üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanılan suni derinin modelde kullanılacak tabana yapışıp yapışmadığının kontrolüdür. Bazı suni deriler, üzerindeki kimyasallar yüzünden tabana yapışmazlar ve silinmeleri veya zımparalanmaları gerekmektedir. Arge aşamasında bunun kontrolü için test yapılmalı ve malzemenin ne şekilde kullanılacağına karar verilmelidir.
El montelerinde, fort ve bombenin aktivasyonunda kullanılan solventler, iyi kurutulmadıkları taktirde , suni deriye hem içeriden hem de dışarıdan deformasyona sebebiyet verirler.Ayakkabı üretimi esnasında solventle ıslatılan fort ve bombenin kuruması( solventinin uçması) için yeterince beklenmesi ve ondan sonra üretime devam edilmesi gerekmektedir. Uçurulmayan solvent, yapıştırma işleminden sonra uçacağından, suni derinin laminasyonunda zayıflamaya, ciltte kalmalara ve suni derinin elastikiyetini kaybettirerek son kullanıcıda, kullanım esnasında kırılmalara sebebiyet vermektedir.
Saya astar yapıştırmalarında, solvent bazlı yapıştırıcının bol kullanılması, suni deri ve alt bezi arasındaki laminasyonun ayrılmasına sebep olabileceğinden yapıştırıcının yeterli miktarda ve kullanım talimatlarına uygun kullanılması gerekmektedir.
Kampre işlemi uygulamasında ki sıcaklık 80-90ºC yi aşmamalıdır. Bundan daha yüksek sıcaklıklar, suni deride desen kaybı, kırışıklık ve sarkmalara sebep olabilir. Diğer önemli konu ise; eğer üretim esnasında tavlama işlemi yapılacaksa bunun kimyasallarla değil saf su ile yapılmasıdır.
Numune Alma:
Kullanılacak olan suni deriden 150x30mm parça kesilir
Uygulama:
Numunesi alınmış suni deriye, kullanmakta olduğunuz taban yapıştırıcısı sürülür. 20dk kuruduktan sonra, 65-75ºC arasında ısıtılarak, parça ikiye katlanarak yüzeyler birbirine yapıştırılır. Açma işlemi yapılabilmesi için, iki uçta 25mm pay bırakılır. Yapıştırılan suni deri, preslenir. 30dk soğumadan sonra açık bırakılan uçlardan açılır.
Sonuç:
Açılma şekline göre uygulama:
+ Eğer açılma esnasında yapıştırıcı, bir yüzeyden kalkıp diğer yüzeye geçiyorsa; bu suni deride silerek uygulama yapılması gerekmektedir. Silme işlemi fırça ile değil, bir bez yardımı ile yapılmalıdır ve doğru silme suyu kullanıldığına dikkat edilmelidir.
+ Eğer açılma esnasında suni deri parçalanıyorsa ya da bezden ayrılıyorsa; suni deride silme işlemine gerek yoktur.